Sanatatea ta nu e la voia intamplarii! 
PictureAsociaţia Aer Pur România împreună cu Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Bucuresti, a lansat campania de constientizare a riscurilor cancerului pulmonar în rândul populației din România, numită "Control pentru Speranță"  


Peste 33.000 de români mor anual de cancer pulmonar. Datorită unei evoluții silențioase și nespecifice, cancerul pulmonar se depistează în general extrem de târziu.

La momentul depistării - în cazul a 75% dintre pacienți - cancerul se află în stadii avansate ceea ce duce la o rată de supraviețuire de 17-18% la 5 ani după diagnosticare.Ideea campaniei s-a născut din câteva considerente medicale valabile atât la nivel mondial, cât şi naţional în raport cu cancerul bronho-pulmonar:
  • cancerul pulmonar este cauza principală a deceselor provocate de neoplazii la nivel mondial
  • datorită unei evoluții silențioase și nespecifice, cancerul bronho-pulmonar se depistează în general extrem de târziu, în stadii foarte avansate ale bolii
  • rata de supravieţuire la 5 ani este de numai 17-18 % (mortalitate ridicată din cauza diagnosticării târzii )
  • factorul de risc dominant pentru cancerul pulmonar este fumatul
  • tratamentul cancerului pulmonar este suboptimal în marea majoritate a cazurilor datorită acelorași circumstanțe enunțate mai sus
  • ¾ din cazurile de cancer pulmonar se afla în stadii inoperabile la momentul depistării și primesc numai tratament paliativ
La momentul actual, în România, cancerul pulmonar antrenează costuri imense pentru tratamentul paliativ (tratament acordat bolnavilor aflați în faza terminală a unei boli incurabile, prin care se atenuează simptomele bolii fără a o vindeca).

Campania ”Control pentru Speranță” urmărește înțelegerea avantajelor imense pe care le are diagnosticarea precoce a cancerului pulmonar, în primul rând în cadrul populației cu risc: fumători, pacienți cu BPOC (bronșita obstructivă a fumătorului) sau persoane expuse profesional.

Obiectivele campaniei includ educarea populației privind factorii de risc și atenția care trebuie acordată unui control medical timpuriu, precum şi susţinerea celor care suferă de această formă de cancer.

Specialiștii sunt în unanimitate de acord că depistarea precoce poate crește spectaculos rata de supraviețuire a pacienților la 5 ani de la diagnosticare: de la maxim 17 % pentru cei cu stadii avansate ( ¾ din pacienți în prezent) la 50 % pentru pacienții aflați în stadii operabile și până la 90 % pentru stadiul de boală extrem de precoce.

”Pentru a putea diagnostica din vreme boala şi a creşte astfel şansa de supravieţuire a pacienţilor nostri trebuie să informăm şi să educăm populaţia cu privire la gravitatea bolii şi să le arătăm cum un simplu control de rutină poate să le schimbe viaţa.” - Prof. Dr. Florin Mihălțan, medic primar pneumolog la Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”, București.

”La Institutul ”Marius Nasta” din Bucuresti sunt examinaţi anual 60 % din pacienţii din România care necesită bronhoscopie. Ne dorim ca prin implicarea populației și a societății civile în general să facem posibilă achiziţia de echipament medical modern şi performant pentru Institut în vederea transformării lui în primul centru modern de referinţă pentru diagnostic precoce și tratament endoscopic al cancerului pulmonar prin bronhoscopie din România,” declara Prof. as. Dr. Ruxandra Ulmeanu, medic primar pneumolog-bronholog la Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”, București.

Diagnosticarea precoce a bolii este posibilă prin intermediul bronhoscopiei. Bronhoscopia este o procedură care stabileşte cu certitudine şi în timp foarte scurt diagnosticul de cancer pulmonar.

Dotarea cu echipament medical modern şi performant a Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din Bucureşti în vederea transformării lui în primul centru modern de referinţă din România pentru diagnostic precoce al cancerului pulmonar prin bronhoscopie este esențială în acest sens:

“Acest lucru este imperios necesar cu atât mai mult cu cât în ultimii ani am înregistrat o creștere dramatică a neoplaziilor cu implicare pulmonară la copii, adolescenți și tineri adulți. Mai mult decât atât, Institutul “Marius Nasta” atinge anual cifre record pentru Europa și pentru întreaga lume în ceea ce privește numărul pacienților investigați prin bronhoscopie: peste 10.000 într-un an! Comparativ, în Europa, centrele de referință efectuează maxim 3-4.000 de bronhoscopii anual” declara Prof. as. Dr. Emilia Crișan, directorul medical al Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București.
Pentru achiziția acestei aparaturi sunt necesari peste un milion de euro ceea ce presupune un efort susținut, din partea noastră, a tuturor: specialiști, servicii publice, mass media și nu în ultimul rând opinia publică. 
Sursa  http://www.controlpentrusperanta.ro/ 

 


Comments

06/22/2012 11:35pm

Nice blog, I found it from Weebly's top blogs.

ReplyLeave a Reply