Picture
Beneficiile nucilor pentru sanatate
 
 
Picture

Încă o dată, un studiu publicat online in 26 iunie 2012 in Circulation: Heart Failure, indică efectul de cardioprotectiei al cafelei, cel puţin atunci când este consumat cu moderatie.  La cei care nu exista antecedente de IM, AVC riscul de insuficienţă cardiacă scade. Riscul a atins cel mai scăzut nivel la consumul zilnic de patru cescute de cafea-stil scandinav, sau, două căni de standardele americane.
"Această protecţie dispare încet  , cu cinci sau mai multe cesti de cafea pe zi", potrivit  Dr. Elizabeth Mostofsky (Beth Israel Deaconess Medical Center-si Harvard School of Public Health, Boston, MA).  Acesta arata că "consumul de cafea scade riscul de diabet de tip 2, şi că, la rândul său este asociat cu un risc mai mic de insuficienta cardiaca."

Sursa http://www.theheart.org/article/1420177.do 


 
 
Picture
Mananca multe fructe si legume !


 Fructele si legumele reprezinta o sursa impotanta de elemente nutritive, cele mai importante fiind vitaminele si mineralele. Consumul zilnic de fructe si legume proaspete este recomandat la orice varsta, dar mai ales copiilor si persoanelor varstnice

Legumele contin aproximativ 80% apa si sunt sarace in glucide, lipide si proteine. Cel mai mare continut este in vitamina C dar si in caroten.
 Vitamina C nu se sintetizeaza in organismul uman, ea se gaseste mai ales in frunzele verzi cum sunt cele de patrunjel, leustean, marar, telina, spanac, stevie, dar si in ardei, ceapa verde, cartofi.
Consumul de legume proaspete este recomandat, deoarece prin prelucrare termica acestea pierd o mare parte din constituentii nutritivi. 
Continutul de vitamine si minerale din legume:
 •      -Carotenul (provitamina A) se gaseste in morcovi, carote, ridichi, sparanghel
 •       -Vitamina E se gaseste in: fasole si mazare verde, varza, spanac, sfecla rosie
        - Vitamina K se gaseste in: spanac, loboda, urzici, conopida
        - Potasiul se gaseste in: morcovi, salata, rosii, castraveti
        - Calciul se gaseste in: sfecla, spanac
         -Fierul se gaseste in: patrunjel, urzici, spanac, papadie
         -Fosforul se gaseste in seminte

  Fructele se caracterizeaza prin bogatia lor in apa, saruri minerale, vitamine, celuloza. Fructele contin vitamine: vitamina C, B1, B2 si saruri minerale precum potasiu, calciu, fier, iod, fosfor.Actiunile terapeutice ale fructelor: mineralizanta, vitaminizanta, actiune diuretica (datorita continutului ridicat in apa)si laxativa.

  Continutul in vitamine al fructelor: 
    -vitamina C se gaseste in: portocale, lamai, mere, pere, afine
    -Vitamina E se gaseste in : migdale, nuci
    -Vitamina A se gaseste in: lamai, portocale, ananas, grapefruit, caise
    -Vitamina B se gaseste in: banane, struguri, portocale, pere, migdale

  Cele mai importante surse de antioxidanti sunt spanacul, ardeii, sparanghelul, guliile, zmeura, mura, capsunele, maslinele, uleiul din soia si uleiul de masline extravirgin. 


  Bogatia naturii !